דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


סליחה, מה המקצוע שלך 

מאת    [ 14/10/2005 ]

מילים במאמר: 863   [ נצפה 6720 פעמים ]

השאלה האם ניהול ידע הוא עיסוק, תפקיד או מקצוע מעסיקה רבים ממנהלי הידע בארגונים בישראל, כמו גם מנהלים בארגונים, אנשי אקדמיה ועוד.

מנהל ידע - כעיסוק:

לרבים מהעוסקים בתפקיד ניהול הידע בישראל התחנה הראשונה במסע היא 'עיסוק'. כלומר, העיסוק בניהול הידע החל כחלק נוסף על תפקידם הרשמי בארגון. זה קרה בדרך כלל בגלל רצונם לפעול בתחום שנתפס על ידם כחדש ומעניין או שהם מונו לעסוק בכך על ידי מנהל בארגון שבדק ומצא כי על מנת להניע תהליך של ניהול ידע בארגון, חייב ש 'מישהו' יעסוק בכך.

כך התמנה או החל לפעול דה-פאקטו מנהל הידע בארגון. לא כל אלו שעסקו או עוסקים בכך עושים אותו דבר: לכל ארגון דגשים ויעדים משלו. לכל ארגון גם 'תורה' או תפיסת פעולה משלו.

בתחילת 2001, בעת ייסודו של 'פורום מנהלי הידע בארגונים בישראל' השתתפו בפורום עשרות רבות של נציגי ארגונים שונים כאשר כמעט אף לא אחד מהם נשא כרטיס ביקור של 'מנהל ידע' או קרוב לכך...

מנהל ידע - כתפקיד:

בהמשך, לעתים - אחרי זמן קצר מאוד ותלוי בנחישותו של העוסק בכך או במשאבים שמנהל הארגון היה מוכן להקצות - הופך העיסוק - לתפקיד. כלומר, נקבע באופן פורמאלי בארגון תפקיד במצבת התפקידים במבנה הארגוני. גם לתחנה זו במסע אין 'פתרון בית-ספר' או תצורה גנרית. מספיק להביט בכרטיסי הביקור אותם נושאים מנהלי הידע.
במסגרת משמאל כמה דוגמאות, כולן אמיתיות ולקוחות מבעלי תפקידים מכהנים בארגונים שונים בישראל.
? מנהל ידע
? מנהל פרויקט ניהול ידע
? מנהל המו"פ והידע
? מנהל הידע והמחקר
? מנהל משאבי ידע
? CKO (בדומה ל CEO, CIO ודומיהם)
? מנהל ידע ופתוח עסקי
? מנהלת הדרכה ופתוח ארגוני
? מנהל תכנית ניהול הידע
? ראש מיזם ניהול הידע
? קצין ניהול ידע
? קצין פרויקט ניהול ידע
? מנהל ידע ואיכות

חשוב לציין כי בעלי תפקידים אלה, מדווחים ל 'כתובות' שונות בארגונים: יש מי שמדווח למנכ"ל, למשנה למנכ"ל, למנהל אגף (משאבי אנוש, מערכות מידע), לסמנכ"ל (למו"פ, לשיווק, לפתוח עסקי), ועוד. ממלאי תפקידים אלו גם באים מרקעי הכשרה מגוונים: מערכות מידע, הנדסה, משאבי אנוש, מנהל עסקים ועוד.

בהמשך דרכו של 'פורום מנהלי הידע בארגונים בישראל' החל תהליך ההתמקדות כאשר החברים בפורום כיום עוסקים בכך במשרה מלאה בניהול ידע בארגון והם מחזיקים בכרטיס ביקור באחד הנוסחים שמניתי לעיל.

עדיין, למרות עשייה רבה ופעולה מבורכת בתחום ניהול הידע בישראל, אין תורה או מתודולוגיה מגובשת דיה באף ארגון, ואף אין תורת ניהול ידע לעוסקים בניהול הידע בארגונים בישראל.

מנהל ידע - כמקצוע:

מעטים מאוד מהעוסקים או מהמכהנים בתפקיד ניהול ידע בישראל או מהעוסקים בניהול ידע, רואים בכך עבורם לא רק עיסוק, לא רק תפקיד - אלא גם מקצוע. הדבר קשור כנראה לכך שאכן, ניהול ידע עדיין אינו מקצוע (ע"פ המאפיינים המקובלים להתהוות מקצוע) וכן קשור גם לכך שאינם תופסים את עצמם ואת תפקידם כבעל ייחוד מקצועי. גם זה תהליך ידוע במחזור החיים של היווצרות מקצוע.

לפני כשנתיים, נדרשנו ב 'פורום מנהלי הידע בארגונים בישראל' לנושא ועסקנו בסוגיית ניהול הידע כמקצוע, כפרופסיה, כדיסציפלינה. דני, אחד מעמיתיי בפורום אף בחן את הנושא של התפתחות 'מקצוע' וחיבר מסמך מרתק ומלמד על הנושא. המסמך במלואו שמור בארכיון של הפורום וממתין לעת הראויה להבשיל, עם זאת מעניין להתבונן במספר מאפיינים להתהוות מקצוע כפי שצוינו במסמך, למשל: מסלול הכשרה פורמאלי, איגוד מקצועי, תקינה, שפה מקצועית, הכרה ציבורית, רישום בספר המקצועות, ועוד.
כשמסתכלים על מאפיינים אלו, אכן, ניהול הידע עדיין אינו מקצוע. העוסקים בניהול הידע ונושאי תפקיד מנהלי ידע בארץ וגם בעולם עדיין לא 'ש?ם'.

אבל, מעבר לכך. איך מתפתח מקצוע? מקצועות נוצרים וצומחים מלימוד והתמחות בתחומי ידע. מרבית המקצועות הקיימים נוצרו על ידי רכישת ידע במוסדות האקדמיים ומהסמכה ע"י בעלי-הרשאה להסמיך, כלומר: האוניברסיטאות.
אבן היסוד להיווצרות מקצוע חדש, הוא גיבוש והיווצרות של תחום-ידע מובחן חדש. ככזה, עדיין לניהול הידע צפויה דרך ארוכה. אמנם בעולם יש מחקר ענ?ף ורחב ביותר בתחום ניהול הידע, קיימים מוסדות מחקר ומרכזי מחקר במאות אוניברסיטאות בעולם, לעתים בשיתופי פעולה עם התעשייה, שילוב מחקר ושדה, תיאוריה ומעשה.
גם בארץ יש עיסוק ניכר בתחום ניהול הידע באקדמיה, אבל, אין עדיין הליכה נחושה לקראת הנושא כתחום-ידע מובחן חדש. הנחישות צריכה לבוא על ידי פעולה מתואמת וממוקדת בין בעלי הידע המרכזיים בתחום ניהול הידע, למען פתוח גוף ידע חדש בתחום זה. יש לעסוק ביצירת ה - KMBOK, ה Knowledge Management Body of Knowledge של ניהול הידע. על האקדמיה להוביל מהלך זה ביחד עם מנהלי הידע בארגונים, ועם בעלי-עניין נוספים: ספקי טכנולוגיה, יועצים ומקצועות ותפקידים אחרים.

מה עושה מנהל ידע?

באחת התגובות לרשימותיי בעבר, נשאלתי 'מה עושה מנהל ידע כשהוא קם בבוקר?'. על כך אביא שני תימוכין.
פרופ' אהוד מניפז, ראש המחלקה להנדסת תעשייה וניהול באוניברסיטת בן גוריון בנגב, נשא ביוני 2000 הרצאה שכותרתה היא Emerging Trends in the New Economy. בין שאר דברין הוא ציין את תפקיד מנהל הידע. אני מצרף כאשן שקף הבוחן את השאלה הזו בדיוק: מה מנהל הידע עושה כדי 'לחיות'. שלושת הפעילויות שמנה פרופ' מניפז בהרצאתו עוסקות בתרבות, תהליכים וכלים תומכים, שלושת אבני המסד של תהליכי ניהול ידע ולמידה ארגונית.
התימוכין השני, לפני כשנתיים, התפרסמה כתבה בעיתון 'גלובס' שכותרתה: 'דווקא עכשיו מנהלי ידע', פרי עטה של הכתבת ג'ודי מלץ. בפתח הכתבה נשאלתי על ידי הכתבת : 'מה עושה מנהל ידע כשהוא קם בבוקר?'.

"גלובס", 26-27 מאי 2002

השבתי לכתבת כי כרגע, אנחנו עסוקים בלהביא לכך שלא נישאל שאלה כזו כפי שמנהלי שיווק או הנדסה אינם נשאלים לגבי מהות תפקידם.
כוונתי אז והיום היא שכל הגופים העוסקים בניהול ידע ובסביבות המשיקות לו צריכים לפעול במשותף לקידום מקצוע ניהול הידע ותפקיד מנהל הידע.
מומחה בתחום ניהול ידע בארגונים, עוסק בליווי מנהלים, ארגונים ועסקים - לתוצאות. מראשוני מנהלי הידע בארגונים בישראל, בעבר מנהל ידע פעיל בארגון. יוזם, מייסד ומוביל את "פורום מנהלי הידע בארגונים בישראל". כותב ,מרצה על וחוקר את נושא ניהול הידע בארגונים. לקראת דוקטורט בנושא "מנהלים כמספרי סיפורים".
http://www.notes.co.il/yigal



מאמרים חדשים מומלצים: 

חשיבות היוגה לאיזון אורח חיים יושבני  -  מאת: מיכל פן מומחה
היתרונות של עיצוב בית בצורת L -  מאת: פיטר קלייזמר מומחה
לגלות, לטפח, להצליח: חשיבות מימוש פוטנציאל הכישרון לילדים עם צרכים מיוחדים -  מאת: עמית קניגשטיין מומחה
המדריך לניהול כלכלת משק בית עם טיפים ועצות לניהול תקציב -  מאת: נדב טל מומחה
חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים.. תחשבו שוב -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב